Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση!


Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση!



Στόχος κάθε γονιού είναι να καταφέρει το παιδί του να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, να έχει αυτοεκτίμηση και να πιστέψει, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και να ξεπεράσει, τα εμπόδια και τις προκλήσεις της ζωής.
Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν την ικανότητα να βάζουν τα πιο βαριά θεμέλια για το μέλλον τους, αλλά και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι δύσκολες καταστάσεις, αλλά και η καθημερινότητα. Ένα παιδί που έχει περιορισμένη αυτοεκτίμηση θα δυσκολευτεί ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Θα έχει δυσκολίες να κάνει φίλους, θα φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, θα έχει ανασφάλειες, θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, κ.ά.
Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού είναι ένας συνδυασμός τόσο διαφόρων βιολογικών παραγόντων (όπως ο χαρακτήρας, η ευφυΐα και τα φυσικά χαρακτηριστικά του) όσο και των περιβαλλοντικών επιρροών (η στάση των γονιών απέναντί του, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, η σχέση του με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον).



Είναι αλήθεια, ωστόσο, πως οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού από πολύ νωρίς, πριν ακόμη γεννηθεί το μωρό. Μη σας φαίνεται υπερβολικό, άλλωστε ήδη από τον πέμπτο μήνα ο κοχλίας του μέσου αυτιού είναι διαμορφωμένος πλήρως και το έμβρυο μπορεί να διακρίνει και να εξοικειώνεται στους διάφορους ήχους. Ο ήχος, μάλιστα, που το επηρεάζει περισσότερο είναι η φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του μιλάτε και να το ενθαρρύνετε με ήρεμη και ζεστή φωνή για τις όμορφες στιγμές που σας περιμένουν. Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις αρχίζουν πολύ πριν από τη γέννηση και ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ της προγεννητικής συμπεριφοράς και της ανάπτυξης μετά τη γέννηση.
Από τη στιγμή που το μωρό έρχεται στη ζωή, η στοργή και η αγάπη που θα του δώσετε, αλλά και η ασφάλεια που θα του προσφέρετε, θα του δώσουν την πρώτη ώθηση για να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Η πρώτη αγκαλιά μετά τον τοκετό προσφέρει στο νεογέννητο μεγάλη ασφάλεια, ενώ το ίδιο σημαντικός είναι και ο μητρικός θηλασμός.
Αργότερα, η αγκαλιά ή ο μάρσιπος (που δίνει τη δυνατότητα στο γονιό να “φοράει” το παιδί του και να είναι έτσι διαθέσιμος κάθε στιγμή) τονώνει ακόμη περισσότερο το δεσμό της αγάπης.
Κάθε παιδί που αποκτά ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς του, έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην υπόλοιπη ζωή του. Άλλωστε, η αυτοεκτίμηση έρχεται όταν το παιδί νιώσει ότι ανήκει κάπου (και αυτό στην αρχή της ζωής του είναι η οικογένεια), όταν ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι οι προσπάθειές του εκτιμώνται από όσους βρίσκονται δίπλα του. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στη συναισθηματική και ψυχολογική του ανάπτυξη και γίνεται ανασφαλές άτομο.
Από τη στιγμή που αποκτάτε παιδιά, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους πρέπει να γίνει σκοπός ζωής. Ας δούμε, όμως, ποιοι παράγοντες θα βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν σίγουρα για τις ικανότητές τους:
  • Η σωστή προετοιμασία των γονιών για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την ανατροφή των παιδιών.
  • Η ανατροφή του παιδιού με σεβασμό και αγάπη.
  • Η αντιμετώπιση του παιδιού με ευαισθησία.
  • Το σταθερό άγγιγμα και η εξασφάλιση ήρεμου και σταθερού ύπνου.
  • Η προσφορά της αγάπης με συνέπεια και σταθερότητα.
  • Η καλλιέργεια της θετικής πειθαρχίας.
  • Η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.