Εργαζόμενη μητέρα και δυσαρέσκεια παιδιών


Οι εργαζόμενες μητέρες καθημερινά αγωνίζονται προκειμένου να κρατήσουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην οικογενειακή ζωή, ενώ είναι αρκετές οι φορές που αισθάνονται ενοχές όσο αφορά στο χρόνο που στερούν από τα παιδιά τους. Οι ενοχές των εργαζόμενων μητέρων σχετίζονται με  την ηλικία του παιδιού, το πρόσωπο ή το πλαίσιο που αναλαμβάνει την φροντίδα του παιδιού -κατά την απουσία της μητέρας στην εργασία-, καθώς και το σύνολο των ωρών που η μητέρα λείπει από το σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες, οι μητέρες βρεφών και νηπίων έχουν περισσότερες ενοχές όταν αποχωρίζονται τα παιδιά τους.

Η μητρική εργασία και οι συνέπειές της στην κοινωνική και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών ερευνώνται από το 1950. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι περισσότερο υπεύθυνα, κατανοούν τησύνδεση εργασίας-χρημάτων και κυρίως τα κορίτσια έχουν ως πρότυπο τη μητέρα τους. Ακόμη, έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περισσότερο έντονο το αίσθημα της ηθικής ικανοποίησης, ενώ βιώνουν λιγότερο άγχος και μελαγχολική διάθεση συγκριτικά με τις μητέρες που δεν εργάζονται.
Όταν σας κυριεύουν οι ενοχές, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η εργασία σας προσφέρει μια οικονομική θαλπωρή/σταθερότητα/ασφάλεια, το παιδί σας ανεξαρτοποιείται, ενώ μαθαίνει ότι η εργασία αποτελεί μέρος της ζωής των ενηλίκων όπως είναι το σχολείο για τα παιδιά. Αξιοποιήστε κάθε στιγμή που είστε μαζί με τα παιδιά σας (ποιοτικός χρόνος). Η μητρική αγάπη και η φροντίδα αποτελούν τους καλύτερους σύμμαχους στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών.
 Όταν το παιδί παραπονιέται γιατί εργάζεται η μητέρα του….
 Είναι λογικό και επόμενο κάθε παιδί να διεκδικεί έντονα τη μητέρα του ανεξάρτητα από την ηλικία του.
 Τα βρέφη εκφράζουν το παράπονό τους με το κλάμα, ενδεχομένως να παρουσιάζουν δυσκολίες στην σίτιση και στον ύπνο. Φροντίστε να ενημερώσετε το άτομο που θα το φροντίζει να ακολουθεί τις συνήθειες του μωρού τηρώντας πιστά το ωράριο του ύπνου και τη διαδικασία στη λήψη τροφής, την βόλτα με το καρότσι και γενικά τη ρουτίνα που είχε κατακτήσει μαζί σας.
 Τα νήπια διεκδικούν έντονα τη μητέρα συνήθως τραβώντας την προκειμένου να μην την αποχωριστούν. Είναι σημαντικό να τα έχετε προετοιμάσει για τους λόγους που η μαμά πρέπει να πάει στη δουλειά τονίζοντας ότι αν μείνει στο σπίτι δε θα μπορούν να τους προσφέρουν μια έξοδο στον παιδότοπο, την αγορά ενός βιβλίου ή παιχνιδιού, το αγαπημένο τους φαγητό και λιχουδιές.
 Τα παιδιά σχολικής ηλικίας συνήθως λεκτικοποιούν την δυσαρέσκειά τους. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι απαραίτητος ο διάλογος προκειμένου το παιδί να κατανοήσει τις παροχές που προσφέρει στην  καθημερινότητά του η εργασία της μητέρας.
 Μπορείτε να καλείτε όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά σε κίνδυνο- SOS- 1056 προκειμένου να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας και να συζητήσουμε για τα παράπονα των παιδιών σας.

Σχόλια