Ακόμα και τα πεντάχρονα φροντίζουν για την υπόληψή τους


Paidia ypolipsi
Κάνε το καλό και πες το στο κοινό
Ακόμα και τα παιδιά ξέρουν πώς να λουστράρουν την εικόνα τους στα μάτια των άλλων. Ένα σχετικά απλό πείραμα στις ΗΠΑ δείχνει ότι τα πεντάχρονα τείνουν να είναι πιο γενναιόδωρα όταν γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους παρακολουθούνται.
Προηγούμενες μελέτες, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, έδειχναν ότι τα παιδιά είναι γενικά πιο γενναιόδωρα από ό,τι οι ενήλικες. Οι μελέτες αυτές, υποδεικνύουν τα αποτελέσματα του νέου πειράματος, πιθανώς έκαναν το λάθος να εξετάζουν παιδιά που γνώριζαν ότι η συμπεριφορά τους παρακολουθούνταν.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ εξέτασαν το εάν η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει ανάλογα με το αν οι πράξεις τους θα γίνουν γνωστές.

Η Δρ Κρίστιν Λιν Λέιμγκρουμπερ και οι συνεργάτες της έδωσαν σε κάθε παιδί μερικά αυτοκόλλητα και τους είπαν ότι μπορούσαν να χαρίσουν σε άλλα παιδάκια ένα έως τέσσερα από αυτά τα αυτοκόλλητα. Τα παιδιά που θα έπαιρναν τα αυτοκόλλητα από το συνομήλικό τους ήταν ορισμένες φορές παρόντα ενώ τις υπόλοιπες έμειναν κρυμμένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά έτειναν να είναι πιο γενναιόδωρα όταν ο παραλήπτης της γενναιοδωρίας τους ήταν παρών και τους παρακολουθούσε.

Επιπλέον, τα παιδιά αποδείχθηκαν πιο τσιγκούνικα όταν τους ζητήθηκε να δωρίσουν αυτοκόλλητα βάζοντάς τα σε ένα αδιαφανές κουτί. Όταν αντίθετα το κουτί ήταν διαφανές, οι δωρεές έτειναν να αυξάνονται.

Η στατιστική διαφορά ήταν μάλιστα μεγάλη, δεδομένου ότι μόνο τα παιδιά που έβλεπαν τον αποδέκτη της δωρεάς και έβαζαν τα αυτοκόλλητα σε διαφανές κουτί χάρισαν το μέγιστο των τεσσάρων αυτοκόλλητων.

«Όπως η πρακτικές της φιλανθρωπίας που βλέπουμε στους ενήλικες, οι τάσεις δωρεάς στα παιδιά φαίνεται ότι καθορίζονται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους άλλους για τις δικές τους πράξεις» σχολιάζει η Δρ Λέιμγκρουμπερ.

«Είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες, όσο περισσότερα γνωρίζουν οι άλλοι για τις πράξεις μας, τόσο πιο γενναιόδωροι είμαστε».