Σπορ στο βουνό για όλη την οικογένεια


Εάν θέλετε να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας κοντά στη φύση τότε ένας καλός τρόπος είναι να πάρετε τα παιδιά σας και να εξασκηθείτε μαζί σε ένα άθλημα του βουνού. Ανάλογα με τις προτιμήσεις, τη φυσική σας κατάσταση και την ηλικία των παιδιών σας μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο ορεινό τρέξιμο, την αναρρίχηση, την ορειβασία, την ορεινή ποδηλασία, το σκι ή την ιππασία.
Τα παιδιά θα έρθουν κοντά στη φύση, θα μάθουν να την αγαπούν και να τη σέβονται και παράλληλα εσείς θα έχετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από το άγχος και την ψυχική κούραση της καθημερινότητας και να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Ορεινό τρέξιμο
Το ορεινό τρέξιμο (mountain trail running), είναι μία παραλλαγή του απλού τρεξίματος αντοχής, με τη διαφορά, ότι λαμβάνει χώρα σε ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους.
Εάν βαριέστε το τρέξιμο στην πόλη ή σε ένα γήπεδο τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το ορεινό τρέξιμο το οποίο εκτός από καλή φυσική κατάσταση σας προσφέρει και μία ευχάριστη διαδρομή μέσα στο δάσος.
Τα τελευταία χρόνια το αγωνιστικό ορεινό τρέξιμο έχει γίνει μόδα για αρκετούς δρομείς καθώς οι ορεινές διαδρομές συνδυάζουν την αγάπη μας για τη φύση και τις ομορφιές της με τη σκληρή προπόνηση που απαιτείται ιδιαίτερα στις ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις που εναλλάσσονται συνεχώς.
Για να ασχοληθείτε, εσείς ή τα παιδιά σας, με το ορεινό τρέξιμο απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, αθλητικά παπούτσια ειδικά για το τρέξιμο αλλά και κάποιες προμήθειες, όπως νερό και τροφή, γιατί συνήθως καλύπτονται μεγάλες αποστάσεις, χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού.
Ορεινή ποδηλασία
Ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα το οποίο θα σας βοηθήσει να γυμνάσετε το σώμα σας, και ιδιαίτερα τα πόδια σας, είναι η ορεινή ποδηλασία. Πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο ο αθλητής- αναβάτης οδηγεί ένα ειδικά κατασκευασμένο ποδήλατο για εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στη φύση, σε δασικούς δύσβατους δρόμους, αλλά και μονοπάτια.
Η ορεινή ποδηλασία απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, αντοχή, ισορροπία, αυτονομία και -φυσικά- ποδηλατικές δεξιότητες. Η χώρα μας προσφέρεται για ορεινή ποδηλασία, σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικότερα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Αναρρίχηση
Η αναρρίχηση είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου, κατά την οποία χρησιμοποιεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανέβει ψηλότερα σε στερεές επιφάνειες. Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται αποκλειστικά και μόνο από τις φυσικές δυνάμεις και τις ικανότητές του.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ορειβατικοί σύλλογοι στους οποίους μπορείτε να κάνετε μαθήματα αναρρίχησης καθώς πρόκειται για ένα άθλημα που περικλύει πολλούς κινδύνους για όσους δεν το γνωρίζουν.
Τα πρώτα μαθήματα αναρρίχησης μπορούν να γίνουν σε αναρριχητική τεχνητή πίστα και ύστερα σε φυσικά πεδία όπου ο βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας είναι σαφώς μεγαλύτερος.
Ορειβασία
Η ορειβασία χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του ανθρώπου σε ορεινό περιβάλλον, με στόχο την εξερεύνηση ή την προσπάθεια ανάβασης σε κάποια κορφή.
Όταν η κλίση του εδάφους είναι μικρή, η προώθηση γίνεται από τα πόδια και αυτό λέγεται ορεινή πεζοπορία, ενώ όταν η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη και για την προώθηση είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση όλου του σώματος τότε κάνουμε αναρρίχηση.
Η ορειβασία είναι ένας τρόπος διασκέδασης και δεν υπάγεται σε κανονισμούς και διοργανώσεις αγώνων. Στην Ελληνική επικράτεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι καλή για ορειβασία, σε συνάρτηση πάντοτε με τα δελτία πρόγνωσης καιρού, επειδή σπανίως έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, εάν αισθάνεστε ανασφαλείς μπορείτε να απευθυνθείτε στους ορειβατικούς συλλόγους που υπάρχουν στη χώρα μας.
Σκι
Το σκι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά αθλήματα. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα τα οποία μπορεί να επισκεφτεί όλη η οικογένεια καθώς οι πίστες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.
Το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (εκτός από τα κατάλληλα ρούχα χρειάζεσται παπούτσια και πέδιλα) τον οποίο μπορείτε να νοικιάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο.
Μερικά από τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι ο Λαϊλιάς, τα 3-5 πηγάδια, ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν), το Σέλι, η Βασιλίτσα και το Ελατοχώρι.
Ιππασία
Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και αφορά άτομα όλων των ηλικιών. Τα μαθήματα ιππασίας γίνονται σε ιππικούς ομίλους ενώ, εάν θέλετε να κάνετε απλά μία βόλτα με άλογο, θα βρείτε κοντά στη Θεσσαλονίκη αγροκτήματα στα οποία θα ιππεύσετε ακόμα κι αν δεν έχετε έρθει ποτέ ξανά σε επαφή με το άθλημα.
Μαθήματα ιππασίας μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί σε ηλικία 8 ετών αν και η πρώτη γνωριμία μπορεί να γίνει και σε μικρότερη ηλικία (4-5 ετών) με τα μικρόσωμα άλογα, πόνυ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για τα αθλήματα του βουνού:
www.omilosfi.gr (Όμιλος Φίλων Βουνού & Θάλασσας)
Για το ορεινό τρέξιμο:
Για την αναρρίχηση και την ορειβασία:
Για την ορεινή ποδηλασία:
Για το σκι:

Για την ιππασία: