"Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων"

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων"




Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, με τίτλο "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο - οι Θησαυροί - ο Μηχανισμός", σχεδίασε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με ενιαίο τίτλο: "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων… Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα". Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Δ - Ε Δημοτικού και μαθητές Α και Β Γυμνασίου.
Ο βασικός τους άξονας στηρίζεται στην Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, που ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου Ναυαγίου. Τα προγράμματα στοχεύουν στη γνωριμία των παιδιών με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα με τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, καθώς και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας.

Μέσα από τα 378 εκθέματα της Έκθεσης, οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αξιοποιήσουν όλες τις θεματικές ενότητές της, καθώς και τα οπτικοακουστικά μέσα που την υποστηρίζουν. Τα παιδιά θα ταξιδέψουν νοητά στον 1ο αιώνα π.Χ. και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.
Η επαφή με τα εκθέματα θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.
Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας, η παρουσία του οποίου σε συγκεντρωμένα σύνολα στο βυθό, σηματοδοτεί στις ενάλιες έρευνες την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου.
Μία από τις κύριες επιδιώξεις του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από την ενότητα της Έκθεσης που παρουσιάζει τις έρευνες των ετών 1900 και 1979, να αντιληφθούν τη σημασία του εντοπισμού του Ναυαγίου, του οποίου η μερική ανέλκυση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές πρακτικές της Ενάλιας Αρχαιολογίας και να κατανοήσουν την αξία της ανακάλυψής του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, με το οποίο εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός κλάδος.
Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο εύρημα του Ναυαγίου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν το Μηχανισμό και μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων και της παρατήρησης ομοιωμάτων του, θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τη λειτουργία του, διαπιστώνοντας παράλληλα τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, της μηχανικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών και της γεωμετρίας από τους Έλληνες στην αρχαιότητα.
Οι δραστηριότητες αυτές θα πλαισιώνονται από την παρακολούθηση ταινίας 3D, αφιερωμένης στο Μηχανισμό, η οποία θα προβάλλεται στον εκθεσιακό χώρο. Τα προγράμματα θα συνοδεύονται από έντυπα, σχεδιασμένα για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ξεχωριστά, τα οποία θα διανέμονται στη διάρκεια του προγράμματος και θα αποτελούν υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στους χώρους της Περιοδικής Έκθεσης.
Η συζήτηση και η αξιοποίηση των δεδομένων των ερευνητικών δραστηριοτήτων θα διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα ακριβώς από την Έκθεση, ο οποίος με την επικουρία κατάλληλων εποπτικών μέσων θα προσφέρει στους μικρούς επισκέπτες μια εμπειρία "εμβύθισης", ενισχύοντας το βιωματικό χαρακτήρα των προγραμμάτων.
Στο τέλος, οι μαθητές θα μπορούν να γράψουν τις σκέψεις τους από την εμπειρία συμμετοχής τους στα προγράμματα, συνθέτοντας ένα σύνολο μηνυμάτων σε γυάλινο μπουκάλι, που θα ταξιδεύει νοητά στα Αντικύθηρα.
Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τις 28 Απριλίου 2013. 
Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες. 
Ώρες διεξαγωγής: 10:00 π.μ. - 12:00 μ.μ. 
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.  
Υπεύθυνη Προγραμμάτων: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος Tηλ. Επικοινωνίας: 210 82.17.724, 210 82.17.717. Fax: 210 82.13.573. 
Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 8:30 π.μ. - 15:30 
E-mail: eam@culture.grdimosiessxeseis.eam@culture.gr p
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.