Spicynodes. Εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφηση


κάνε κλικ για spicynodes
κάνε κλικ για spicynodes
Ένα διαδικτυακό εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης που αναπτύχθηκε από το Institute for Dynamic Educational Advancement (IDEA). Ο σκοπός του είναι να παρέχει στους χρήστες ευκολότερη πρόσβαση στις οπτικοποιημένες πληροφορίες. Ο εννοιολογικός χάρτης έχει δενδροειδή δομή και αντιπροσωπεύει τις πληροφορίες με διασυνδεδεμένους κόμβους. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να διατρέξουν γρήγορα και σε βάθος ανάμεσα στο μεγάλο όγκο πληροφοριών και να αντιληφθούν πώς κάθε κόμβος συσχετίζεται και συνδέεται με τους τριγύρω του.Η εφαρμογή είναι βασισμένη σε flash, οπότε ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στο χάρτη με διαδραστικό τρόπο. Κάνοντας κλικ σε ένα κόμβο, αυτός επεκτείνεται και αυτόματα εμφανίζονται οι δευτερεύοντες κόμβοι. Ακόμα προσφέρει διάφορες επιλογές για την εισαγωγή και εξαγωγή χαρτών.
Ο χρήστης μπορεί να εισάγει ένα αρχείο κειμένου ή XML και να το χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης για ένα νέο χάρτη. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως site maps, εννοιολογικούς χάρτες, οπτικοποίηση δεδομένων, κ.ά..
Είναι δωρεάν εφαρμογή, αλλά απαιτεί εγγραφή. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί περισσότερες δυνατότητες παρέχεται και αντίστοιχη έκδοση με πληρωμή.
Το Spicynodes, όπως και αντίστοιχα μ’ αυτό προγράμματα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για παρουσίαση/ παράδοση του μαθήματός μας, ως υλικό ανακεφαλαίωσης/ επανάληψης, για διερεύνηση αρχικών αναπαραστάσεων των μαθητών, δημιουργία υποστηρικτικού υλικού, αξιολόγηση, δραστηριοποίηση και εμπλοκή των μαθητών μας, απεικόνιση αλληλεξαρτήσεων. Επίσης, για ασκήσεις ημι-συμπληρωμένων κόμβων διαγραμμάτων καθώς και για απεικόνιση του κεφαλαίου/ ενότητας του μαθήματος με στόχο την κατανόησή αυτών σε βάθος.
  • υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα,
  • προσφέρει δυνατότητα δημοσιοποίησης των διαγραμμάτων,
  • αυξάνει, μέσω της δυνατότητας κίνησης των διαγραμμάτων, το ενδιαφέρον των μαθητών,
  • προσφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των κόμβων με βελάκια (στο κάτω μέρος του «παραθύρου», περίπου στο κέντρο) –ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω του «διαφορετικού» τρόπου εμφάνισης αυτών,
  • είναι δωρεάν
κάνε κλικ για να δεις ένα παράδειγμα
κάνε κλικ για να δεις ένα παράδειγμα
πηγή: akarabin’ s blog & web2 in learning