Μαμά, πες μου ένα παραμύθι!!



Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο  για να χαλαρώσετε τα παιδιά σας λίγο πριν κοιμηθούν, από το να τους διαβάσετε ή να τους πείτε ένα παραμύθι. Για τους περισσότερους γονείς τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας του νυχτερινού ύπνου και πραγματικά είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ολοκληρώνετε τη μέρα του παιδιού σας. 

Επειδή όμως δεν είναι όλοι οι γονείς γεννημένοι παραμυθάδες, ακολουθούν μερικές έξυπνες συμβουλές για να πλάθετε κάθε βράδυ μια καινούρια ιστορία για τα παιδιά σας:
  • Διαλέξτε το θέμα σας με βάση τις προτιμήσεις του παιδιού. Αν το αγοράκι σας τρελαίνεται για τα αυτοκίνητα, πείτε του μια ιστορία με ήρωα ένα φοβερό αυτοκίνητο.
  • Να είστε σύντομη. Δεν χρειάζεται η ιστορία σας να έχει ιδιαίτερη πλοκή. Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι ήδη κουρασμένα και νυστάζουν. Το πιο πετυχημένο μοτίβο είναι αυτό όπου ο ήρωας αρχικά έχει ένα πρόβλημα, στο τέλος καταφέρνει να το λύσει και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
  • Φροντίστε να υπάρχει ένα δίδαγμα. Είναι καλό τα παραμύθια σας να τελειώνουν με ένα μήνυμα για το παιδί, π.χ. "έτσι το αυτοκίνητο έμαθε ότι πρέπει να μοιράζεται τα παιχνίδια του" ή  "η μικρή νεράιδα κατάλαβε ότι δεν πρέπει να γκρινιάζει όλη την ώρα".
  • Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει. Αφήστε το μικρό σας να συμπληρώνει την ιστορία ή κάνετε του ερωτήσεις και καταλήξτε μαζί στο τέλος του παραμυθιού.
  • Διηγηθείτε του δικά σας αγαπημένα παραμύθια. Μπορείτε να του πείτε κάποιο παραμύθι που σας έλεγε η γιαγιά σας ή μια ιστορία από την ελληνική μυθολογία. Μπορεί να σας φαίνονται παλιά και γνωστά, αλλά το παιδί σας δεν τα ξέρει.
  • Φτιάξτε μια ιστορία για την οικογένεια σας. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας δυνάμεις υπερ-ήρωα και όλοι μαζί να σώσετε τον κόσμο ή να γίνετε αστροναύτες και να πάτε στο φεγγάρι κλπ.

Να θυμάστε πως τα παιδιά μπορούν να ακούν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Μην ανησυχείτε, λοιπόν, αν δεν έχετε κάθε βράδυ φοβερή έμπνευση. Πάρτε το παιδί σας αγκαλιά και ξεκινήστε: "Mια φορά κι έναν καιρό"..