Στοματική Υγιεινή και Διατροφή

Μόλις το παιδί σας βγάλει τα πρώτα του δόντια θα πρέπει να αρχίσετε να του τα καθαρίζετε μετά τα γεύματα με βρεγμένη γάζα. Όταν το παιδί νιώσει άνετα με την οδοντόβουρτσα, βοηθήστε το να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με μια μικρή και αρκετά μαλακή οδοντόβουρτσα και με λίγη οδοντόπαστα. Αν στο παιδί δεν αρέσει η οδοντόκρεμα το σκέτο βούρτσισμα σε αυτό το στάδιο είναι αρκετό.
Η βοήθεια σας θα χρειαστεί μέχρι την ηλικία των εφτά ή δέκα χρόνων μέχρι ότου το παιδί να μπορεί να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του έτσι ώστε να μην δημιουργείται πέτρα στα δόντια, ακόμα όμως και τότε δεν θα ήταν άσχημο να ελέγχεται τις προσπάθειες του παιδιού.
stomatiki-paidi-odontiatros-icon5
Τα παιδιά χρειάζονται δυνατά δόντια για να μασήσουν το φαγητό τους, οι κοιλότητες και η απώλεια δοντιών καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη σωστή λήψη τροφής και αυτό επηρεάζει στο σύνολο την υγεία του παιδιού και μπορεί μέχρι και να επηρεάσει και την ανάπτυξη της ομιλίας του.
Το πιο σύνηθες και σοβαρό πρόβλημα που έχουν τα μικρά παιδιά ονομάζεται «σύνδρομο του μπιμπερό». Αυτό είναι πρόωρος τερηδονισμός που προκαλείται από συνεχή και παρατεταμένη παρουσία γάλακτος ή χυμών από φρούτα με ζάχαρη στο στόμα του παιδιού ειδικά κατά την διάρκεια της νύκτας ή και από τον θηλασμό κατά την διάρκεια της μέρας. Μπορούμε με την βοήθεια νερού να καθαρίζουμε τα δόντια του παιδιού για την αποφυγή της σοβαρής φθοράς στα νεογιλά δόντια.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι ομάδες τροφών που ενδείκνυνται για την υγεία και καλή κατάσταση του ατόμου συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών είναι αυτές οι τροφές που αυτοκαθαρίζουν τα δόντια, όπως από τα φρούτα τα μήλα και από τα λαχανικά τα καρότα, μαρούλια, σέλινο όπως επίσης και τα πράσινα ψημένα λαχανικά, παράδειγμα το μπρόκολο, σπαράγγια κτλ. Επίσης δημητριακά χωρίς ζάχαρη μπορούν να προστεθούν στη διατροφή του παιδιού. Όλα αυτά είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε διαιτολόγιο ανεξαρτήτου ηλικίας.
stomatiki-paidi-odontiatros-icon4
Όπως καταλαβαίνετε τα πρώτα δόντια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού, φροντίζοντας λοιπόν τα πρώτα δόντια του παιδιού σας και διδάσκοντας το πως να τα περιποιείται σωστά διασφαλίζοντας καλή στοματική υγιεινή, εξασφαλίζετε καλή οδοντοστοιχία για το υπόλοιπο της ζωής του.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς στη ζωή τους για την φροντίδα των δοντιών τους και τους στοματικούς ιστούς. Πρέπει να αισθάνονται άνετα με το στόμα τους όπως και με τον οδοντίατρο και το ιατρείο του έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα για την υπόλοιπη ζωή τους.
Οι καλές και σωστές συνήθειες διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία συμπεριλαμβανομένων και το βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό και σωστή διατροφή. Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι για να εξοικειωθεί το παιδί με το περιβάλλον του ιατρείου, τον ίδιο τον οδοντίατρο, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και τον σκοπό του οδοντιατρικού επαγγέλματος.
Πριν την πρώτη επίσκεψη, είναι σωστό το παιδί να έρθει σε επαφή με το θέμα μέσω βιβλίων που υπάρχουν πολλά για τα παιδιά και για γονείς, αλλά μπορούν ακόμα και να συνοδεύσουν τους γονείς σε μια επίσκεψη τους στον οδοντίατρο.
Συνίσταται όπως τα παιδιά επισκεφτούν τον οδοντίατρο όταν ολοκληρωθεί η εμφάνιση όλων των πρώτων δοντιών, 20 στο σύνολο και αυτό συνήθως είναι σε ηλικία από 2 μέχρι 2 ½ χρονών.
stomatiki-paidi-odontiatros-icon1
Και μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά είναι με την μίμηση, γι’ αυτό αφήστε τα να σας βλέπουν όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα στα δόντια σας και ενημερώνετε τα παιδιά σας για τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο και την θετική επίδραση που έχει η επίσκεψη αυτή στην υγιεινή των δοντιών σας.
stomatiki-paidi-odontiatros-icon3
Πηγή: www.drzenonos.com