Γαϊτανάκι 2015

gai1
Με τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίστηκαν το Σάββατο στην Κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς οι «μαραθώνιες» αποκριάτικες εκδηλώσεις «Γαιτανάκι 2015» που διοργανώνουν ο δήμος Λεβαδέων, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Γαϊτανάκι», ομάδες εθελοντών, σύλλογοι και φορείς της περιοχής με στόχο «τη διάσωση των εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας και τη δημιουργία ενός εορταστικού κλίματος στην πόλη για να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν».
Τα παιδιά των σχολείων της Λιβαδειάς, το μέλλον και η ελπίδα του τόπου, με τους Διευθυντές, γυμναστές και γυμνάστριες, γονείς και κηδεμόνες, πρόσφεραν μοναδικές στιγμές χαράς σε όσους παραβρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση.
Τα παιδιά χορεύοντας έπλεξαν και ξέπλεξαν το γαϊτανάκι, ενώ η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θάλεια Δημητροπούλου αναφέρθηκε στη τελετουργική του αξία και τα μηνύματα που στέλνει ο χορός.
«Από καταβολής του κόσμου, από τη στιγμή που συγκροτήθηκαν, οι πρώτες κοινωνίες οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τόσο τη δίνη όσο και την οδύνη της ζωής. Κατάλαβαν ότι η ζωή έχει χαρά και λύπη, χορό και μοιρολόγι, άνω και κάτω κόσμο, ελπίδα και αγωνία», είπε η κ. Δημητροπούλου
Και συνέχισε: «Ευφυής καθώς είναι ο άνθρωπος, τόσο για το καλό όσο και για το κακό επινόησε τον κύκλο των γιορτών στις οποίες εναρμόνισε τα διδάγματα από τη ζωή».

Εκτός από την τελετουργική αξία το γαϊτανάκι συμβολίζει πολλές εκδηλώσεις της ζωής του ανθρώπου.
«Μεταξύ αυτών την οικονομική ευδαιμονία της πόλης, την ενότητα και αλληλεγγύη των κατοίκων, τον έκλυτο βίο του ανθρώπου αλλά και το πέρασμα του χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης, την ζωή και τον θάνατο», επεσήμανε η Θ. Δημητροπούλου και αναφερόμενη στο λέξη γαϊτάνι ή γαϊτανάκι σημείωσε ότι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε λαϊκές φράσεις για χαρακτηρίσει ανθρώπους και συμπεριφορές.
Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Ανέτας για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στις προσπάθειες του συλλόγου και κάλεσε όλους τους κατοίκους της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων και ομάδων την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου.

gai2gai9gai3gai8gai7gai6gai5