Σε ηλικία 2 ετών : Πρέπει να γίνεται μέτρηση της ολικής χοληστερόλης του αίματος, ενώ ο παιδίατρος πρέπει να λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό της οικογένειας, σχετικά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών διαταραχών αλλά και των διατροφικών συνηθειών τους.
Σε ηλικία 2 ετών και εάν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας, ξανθωμάτων ή καρδιαγγειακής νόσου τότε: πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος των λιπιδίων στον ορό του αίματος του παιδιού για την ανίχνευση αυξημένων τιμών και αν είναι όλα φυσιολογικά, πρέπει αν γίνεται επανέλεγχος κάθε 2-3 χρόνια.
Σε ηλικία 10 ετών οπότε και το λιπιδαιμικό προφίλ των παιδιών έχει σχηματισθεί πλήρως, είναι σκόπιμο να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος των λιπιδίων του αίματος του παιδιού για να διαπιστωθούν και πάλι αποκλίσεις ή αυξημένες τιμές λιπιδίων αίματος.
Από την ηλικία των 11 ετών και άνω, πρέπει να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος του αίματος κάθε χρόνο, ώστε να διαπιστώνονται οι τυχόν αποκλίσεις και αυξημένες τιμές. Ακόμα και αν τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές βρίσκονται φυσιολογικές, δεν χρειάζεται επανάπαυση γιατί οι τιμές των λιπιδίων μπορεί να αυξηθούν λόγω κακής διατροφής και ακόμα περισσότερο αν συνυπάρχει παχυσαρκία ή περιττό βάρος .
Έχουν τιμές χοληστερίνης πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για την ηλικία τους.
Έχουν τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για την ηλικία τους.
Σε παιδιά που έχουν βάρος πάνω από το κανονικό για το ύψος τους, με βάση τον υπολογισμό των εκατοστιαίων θέσεων ανάπτυξης.
Σε παιδιά με ανεξήγητα κοιλιακά άλγη που συχνά υποτροπιάζουν (εδώ πρέπει να γίνεται μέτρηση χυλομικρών αίματος).
Σε παιδιά με ανεξήγητη ευερεθιστότητα μετά τα γεύματα (μέτρηση τριγλυκεριδίων αίματος).
Ο παιδίατρος καθώς επίσης και το βιβλιάριο υγείας παιδιού που διαθέτει ειδικές σελίδες, μπορούν να σας κατευθύνουν ώστε να μάθετε να «διαβάζετε» τις εκατοστιαίες θέσεις ανάπτυξης των παιδιών, για να μπορείτε μόνοι σας να γνωρίζετε πότε το παιδί βρίσκεται εκτός θέσεων μας συμβουλεύει η Βασιλική Νεστορή, επισημαίνοντας ότι οι εξετάσεις αίματος στα παιδιά είναι απαραίτητες γιατί φανερώνουν προβλήματα υγείας που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και πρέπει να γίνονται τακτικά και με μεγάλη προσοχή.
Νεστορή Βασιλική,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος