ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015


Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων το 1995 στο Παρίσι, ημέρα αφιερωμένη σε τρεις μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» από τη ζωή την ίδια ημέρα (!), στις 23 Απριλίου 1616 : του Miguel de Cervantes, του William Shakespeare και του Inca Garcilaso de la Vega, αλλά και άλλων επιφανών συγγραφέων που «ήρθαν» ή «έφυγαν» την ίδια ημέρα από τη ζωή, όπως των Maurice Druon (γ. 1918), Haldor Κ. Laxness (γ. 1902), Manual Mejia Vallejo (θ. 1923), Vladimir Nabokov (γ. 1899) και Josep Pla (θ. 1981).
Οι ρίζες του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου βρίσκονται στην Καταλανία της Ισπανίας, όπου στις 23 Απριλίου 1923 - ημέρα του Αγίου Γεωργίου – οι ντόπιοι τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου εθνικού Ισπανού λογοτέχνη Miguel de Cervantes. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, φέρεται ότικάθε τέτοια ημέρα μαζί με κάθε βιβλίο που αγοράζεται, προσφέρεται και ένα τριαντάφυλλο.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δε θα μπορούσε να παραλείψει την ενεργό συμμετοχή της στον μεγάλο εορτασμό. Δράσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο αλλά και …happenings - ;) - έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της ημέρας, για μικρούς και μεγάλους.

  • 10.00 Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων (σε συνεργασία με το Ευγενίδιο Ίδρυμα) – με τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Νιαβή καιΧρύσα Σταμάτη. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθημερινά μέχρι τις 8 Μαΐου.
  • 12:30 ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ, για μαθητές Γυμνασίου – με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Δημόκα
  • 16:00 ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, για παιδιά – Εισήγηση-Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή - Προβολή της ομώνυμης ταινίας (animation - διασκευή για παιδιά)
  • 19:00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον συγγραφέα ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – με πρωτοβουλία των μελών της Ομάδας Ανάγνωσης-Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης. Συζήτηση για την ανάγνωση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη δυναμική της συγγραφής.
  • 20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΤΣΙΑΚΟ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΚΑΝΑ
Φυσικά, αρωγοί όπως πάντα ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης!

Σχόλια