Η "Κάρμεν" του Μπιζέ,την Πέμπτη 28/5 και ώρα 20:00 στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

Πριν εκατόν πενήντα χρόνια, υπήρχε μόνον η "Κάρμεν". Ένα ερωτικό κείμενο, το ωραιότερο ίσως που έγραψε ο Προσπέρ Μεριμέ για μια άστατη τσιγγάνα, που ερωτευόταν με πάθος.
Και να πως γεννήθηκε η ιδέα:
"Τελευταία έγραψα μέσα σε οκτώ ημέρες μια ιστορία που εσείς η ίδια μου είχατε διηγηθεί, πάνε τώρα δεκαπέντε χρόνια. Φοβάμαι μάλιστα πως την έχω χαλάσει λίγο. Πρόκειται για κάποιον παλικαρά από τη Μάλαγα που σκότωσε τη μαιτρέσα του. Καθώς έχω μελετήσει πολλά για τις Tσιγγάνες, είπα πως η ηρωίδα μου θα είναι Tσιγγάνα".
Όταν, όμως, ο Μεριμέ έγραφε στην Κοντέσα ντε Μοντίγιο για την καινούργια του νουβέλα, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως η ηρωίδα που έπλασε θα δραπέτευε από τον κόσμο της φαντασίας του και ασταμάτητα θα ενέπνεε πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
karmen-wikipedia.jpg
Τριάντα χρόνια αργότερα ο Μπιζέ επένδυσε μουσικά το κείμενο. Λίγα χρόνια μετά η Κάρμεν θα γινόταν διάσημη φιγούρα της όπερας κι από κει θα ξεκινούσε το ταξίδι της στον κόσμο του μύθου, που μοιάζει να μην έχει τέλος. Η "Κάρμεν" μεταμορφώθηκε σε σύμβολο των παθών, του έρωτα, της ζήλιας, της απελπισίας… Η μαγεία των μύθων έγκειται στη διαιώνισή τους.
Η "Κάρμεν" περιπλανήθηκε ανάμεσα στις λέξεις και τους ήχους και οι διανοούμενοι ανακάλυψαν στις περιπλανήσεις αυτές το πνεύμα μιας φεμινιστικής επανάστασης. Η "Κάρμεν" εξακολουθεί ακόμα να θέλγει σκηνοθέτες και μουσικοσυνθέτες.
Γεγονός παραμένει πάντως πως η νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα που έχει δώσει ποτέ η γαλλική λογοτεχνία.
Για αυτούς τους λόγους η θρυλική Κάρμεν του Μπιζέ αποτελεί τη νέα παραγωγή της "Όπερας της Βαλίτσας", η οποία έχει ταξιδέψει σε 23 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο.
Η "Όπερα της Βαλίτσας" ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον μαγικό κόσμο της όπερας.
Σταθμό για την μαγευτική "Κάρμεν" του Μπιζέ θα αποτελέσει και η Βιβλιοθήκη μας που θα την υποδεχτεί μαζί με όλους εσάς στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς στις 28 του Μάη…!!!!

Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά. Η παράσταση είναι δωρεάν αλλά η είσοδος γίνεται με δελτία προτεραιότητας τα οποία διανέμονται αυστηρά στο χώρο μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.