ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ... ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ!

    Το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα "χελιδονίσματα". Ο συγγραφέας Αθήναιος έχει διασώσει ένα "χελιδόνισμα" που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, όπως αναφέρει, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα.

    Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το "ελληνικό" έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ'όλα αυτά έχουμε πολλές μαρτυρίες ότι τα παιδιά συνέχιζαν να καλωσορίζουν τα χελιδόνια και την αρχή της καλοκαιρίας με τα "χελιδονίσματα".

    Δεν ήταν όμως μόνο στη Ρόδο που συνεχίστηκε το έθιμο. Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, την 1η του Μάρτη, τα παιδιά εξακολουθούν να ξεχύνονται στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, τους αγγελιοφόρους της άνοιξης, που δεν αργούν να γυρίσουν από το ταξίδι τους στις ζεστές χώρες.

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τα χαρούμενα τιτιβίσματα των χελιδονιών που ξαναγυρίζουν!Σαν τα τιτιβίσματα των μικρών παιδιών της Α' και της Β' τάξης που λατρεύουν τα χελιδόνια! Σήμερα λοιπόν, 1η Μαρτίου 2016, γιορτάσαμε κι εμείς τον ερχομό της Άνοιξης! Ξεκινήσαμε από την πλατεία της πόλης μας και στη συνέχεια είπαμε τα "χελιδονίσματα" στο κλειστό γυμναστήριο, καθώς και στα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βοιωτίας. Όλοι μας καλωσόρισαν με τόσο ενθουσιασμό και χαρά, που μας έκαναν να αισθανθούμε υπέροχα!
 
Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ για τις νοστιμότατες λιχουδιές που τόσο γενναιόδωρα κεραστήκαμε!!! Και του χρόνου με υγεία να τα ξαναπούμε!