ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ - ΙΤΕΑ

    Τη Δευτέρα 30/6/16 πραγματοποιήσαμε την τελευταία και καλύτερη εκδρομή της χρονιάς. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το γραφικό Γαλαξείδι για να παρακολουθήσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας και στη συνέχεια κάναμε στάση στην Ιτέα για να φάμε το μεσημεριανό μας στο τελευταίο ομαδικό τραπέζι της φετινής σχολικής χρονιάς. 


     Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Κορινθιακός, η μικρή μας θάλασσα" που παρακολουθήσαμε ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και οι μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι. Οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν για τη βιοποικιλότητα του κορινθιακού κόλπου, καθώς και για τις δραστηριότητες του ανθρώπου που προκαλούν τη μόλυνσή του. Ξεναγηθήκαμε στο υπέροχο Γαλαξείδι και αυτό που έκανε σε όλους μας ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο ναός της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι, στην εξωτερική πλευρά της κυρίας εισόδου, και το ηλιακό ημερολόγιο. Κάθε μεσημέρι στις 12:00, μια αχτίδα φωτός εισέρχεται στον ναό από μια στρογγυλή τρύπα της οροφής και πέφτει στην αντίστοιχη ημερολογιακή κουκίδα του ζωδιακού κύκλου - ηλιοτρόπιου που είναι σκαλισμένος στο δάπεδο της εκκλησίας.
      Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων ανακάλυψαν βιωματικά τη βιοποικιλότητα με απόχες και δοχεία, στα οποία βάζαμε ό,τι βγάζαμε από το νερό.Τέλος, τα επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε γι' αυτά. Το πρόγραμμα έκλεισε μ` ένα παιχνίδι, το παιχνίδι της "βιοσυσσώρευσης". Μάθαμε λοιπόν ότι όλα τα άχρηστα στοιχεία που πετάμε στη θάλασσα καταλήγουν πάλι στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.